May 12, 2011

Lampin Mesra Alam Semesta


Assalamualaikum..hari ini sangat stress okay..pepagi lagi dah kena amukan Drakula..geramnye.. Sabar2..Kalau tak sabar, maunya aku lari balik rumah tadi..

Now dah ok dah. Malas nak fikir lagi..Cakap ke, komplen ke, marah ke dah tak ada gunanya kalau dah tau perangai dia macam tu..Tapi ape kena-mengena luahan perasaan ni dengan tajuk di atas? Takde sangkut-paut langsung..hehe! Bercakap soal Cloth Diapers (CD), aku rasa dah ramai ibu-ibu kat Malaysia ni dah gunakan CD sejak lama dulu..cuma aku je baru tergerak hati nak menggunakannya..CD tu ape? Kalau nak tau dengan lebih details dan terperinci, sila terjah laman sesawang INI.


gambar ihsan en Google


CD ni memang ade macam2 brand dan range harga adalah sekita RM30 - RM90 untuk sekeping CD..Mak aih, dengar macam mahal kan? Meh kita buat kalkulator:

Lampin pakai buang Mamy Poko saiz S RM48.00++ satu pek ada 72keping.
Satu keping jatuh harga 67 sen.
Anak aku pakai paling banyak 6 keping sehari, so sehari 6 x 67 sen = RM 4.02
So satu pek itu hanya tahan untuk 12 hari.
Kalau sebulan perlu 3 pek, so RM48.00 x 3 = RM 144.00
Kalau setahun RM 144.00 x 12 = RM 1,728.00 hanya untuk membeli benda pakai buang ini saja...huhu, buang duit sungguh!

Meh kita kira harga CD lak, misal kata kita beli yang paling mahal iaitu RM90 sekeping. (Kalau beli yang murah, lagi sikitla ongkosnya ye)
Oleh sebab CD ni tahan untuk jangkamasa yang lama, lets say kita guna 3 keping sehari, so RM90 x 3 = RM270
Kalau kita anggarkan kita guna hari ini (3 keping), esok basuh, hari berikutnya guna yang baru (3 keping lagi), dan spare 4 keping lagi untuk kecemasan (cuaca hujan CD tak sempat kering @ baby kena berak2, asik kena tukar CD) so keperluan CD untuk kegunaan sehingga umur anak 3 tahun:
RM90 x 10 keping = RM 900.00 SAHAJA!!

Nampak murah pulak kan? Cuma kalau nak keluar duit selepuk RM 900 memang agak sakit la.. So, buat permulaan ni, aku try untuk gunakan pada waktu malam aje dulu. Dah serasi esok baru aku tambah lagi pembelian CD ni. Lepas ni nak cari kedai yang jual package la, dapat murah sikit. Then nak belajar selok belok penjagaan CD ni..selama ni aku main taram je. Nak kena jugak ambil tau camne nak basuh dan sidai dengan betul, bila masa insert CD tu expired, produk sabun yang sesuai untuk basuh..cuma ye la, yang tak tahannya kena basuh tu..buatnye die berak kesan taiknya tu tak nak hilang, leceh gak..tapi takpe, demi anak, kena bersabar ye..setakat basuh taik tu, apela sangat..ececeh!

So, untuk jaga keseimbangan bumi dengan mengurangkan pencemaran, mehla kita cuba untuk gunakan CD ni..harap2 aku berjaya la..ye la, zaman makin maju, kos kehidupan makin tinggi, kehendak vs keperluan makin melampau (ye la, dah elok2 ko makan nasi campur setiap hari, tetiba 3 kali sehari ko nak makan KFC, ape kejadahnye?), tapi gaji kakitangan masih juga di takuk lama...takkan nak buat bisnes pulak..

Korang, dah cuba ke guna CD ni? Share la maklumat2 berguna, dapat jugak pahala..hehe! Dah, babai, gue nak gi makan..

7 comments:

Siti Aisah said...

Ermmmm... mmg bagus pakai ni kesabaran kne ada... tp seronok sb rase cam kte bg yg terbaik utk anak kte, nk kate susah basuh tak ar... aku pun baru try gak..... stat bln 4 ari tu.... masuk ni dh 2 bulan x beli disposal diapers.. aku beli pakej (lunatot 5 CD & 10 insert)... 5 mmg x cukup ar, tp baru nk try n test bb's skin... nk kene salin slalu gak ler. Siang pakai 4, mlm 3(mlm letak 2 insert)... pastu rs ok aku tmbah lg 2 CD (lunatot gak) Then window shopping dlm internet. Beli lagi 5 CD tp kali ni brand Autumnz.... Skang dh ade 12 CD dan 100% gune CD... bes rasenyer... hehehe
pd pendapat aku Lunatot(mhal ckt) jahihtan kemas tp nampak kecik ckt. Autumnz murah ckt n besar... Tp aku lebih suke Autumnz sb lebar n kurang bocor ikut kelengkang... hehe
Tp mmg sronok pakai CD leh simpan tuk bb seterusnyer....

mzhany said...

weh, opismate aku sorg tu, mmg fully guna CD ni tau. dia sgt kental ok. katanya jimat. ye lah skrg kan byk nk pakai duit. dan aku sgt kagum dgn dia, fully guna CD ok, basuh tangan fuhhh sgt kental...

**boleh up kan entri cerita pasal rawatan akar utk gigi tak? sakit tak? berhasil tak, maksudnya lepas tu ada sakit2 yang melampau lagi tak lepas buat rawatan tu**

syahNURazni said...

ala mak2 kita dulu pun guna ape CD nie... cuma x dek la sebegini... kain jek... lagi teruk disental... =)

Mrs. Adnan said...

aisah: wah memang kental ek ko..aku pun baru je start pakai..so far ok je sbb baby aku tak kuat kencing sangat..owh, means kenalah beli lebih dari 10 ek? nampaknya kena tambah lagi ni..banyak sangat brand yang bagus2, ade yang cantik, lembut, design lawa, tahan lasak, sampai tak tau nak beli yang mana satu..huhu!

Mrs. Adnan said...

hany: ofismate kau memang kental la..basuh pakai tangan tu..
kau nak aku buat entry pasal root canal tu ke? alamak, crita tu dah lama sangat la..masa aku skolah menengah lagi. tapi better buat la coz lepas tu kena maintain je gigi tu coz gigi asal memang dah mati..nama pun root canal kan?

Mrs. Adnan said...

azni: memang le azni oi...bukan kita semua dulu2 pakai lampin ke? hehe.. tapi sekarang canggih, kurang sket bocornya..

Rai said...

cd brand china skang pun da banyak yg murah2...kalau coolababy button tu range dalam rm20++ pun da bole dapat..kena pandai cari je.. tapi mmg memerlukan kesabaran yg tinggi la..hehe..

kedai cd